Balıkesir Hava Durumu

BU NASIL DESTEKLEME DERDİMİZ BİTMEZ, DERTLİ GELDİK DERTLİ GİDİYORUZ

Aralık 10, 2013

2012-03-26 12:44:39
Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat Türkiye’nin büyümesi söylemlerini eleştirerek büyümenin vatandaşlara yansıdığını dile getirdi.Büyümenin kağıt üzerinde olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat çiftçi ile birlikte toplumun her kesiminin cebine para girmediğini savundu.

Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat 2012 yılı bütçesinde tarıma ayrılan payın da az olduğunu dile getirerek verilen desteklemelerin de isminin çok olduğunu ancak üreticiye hitap etmediğini kaydetti.

BU NASIL BÜYÜME

Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat Türkiye’nin büyüme rakamların kağıt üzerinde olduğunu dile getirerek bunun vatandaşlara yansıdığını ifade etti.Sözat,’’Türkiye büyümüş ama bunu sen ben hissetmiyorsa büyüdüğümüze kim inanır.Türkiye’nin büyüme rakamları sadece kağıt üzerindedir.Türkiye’nin ekonomisinin büyümesi tabanla paylaşılmalıdır.Bugün hepimiz görüyoruz haciz artıyor.Borçlarla büyümek değil kendi kazandıklarınla büyümek önemli.Şu an tarım ve hayvancılıktan para kazanarak büyüdüm diyen bir tane adam göstersinler.Yok.Türkiye’nin tarımda büyüme belki yeni yatırımlarla oldu.Ama yeni yatırımların ekonomiye katkıları henüz ortaya çıkmadı.Bugüne kadar son 3-4 sene içerisinde tarımda ben para kazandım,kazandığımı bir kuruş ilave ettim diyen çiftçi sayısı bir elin parmakları kadar çıkmaz.O da belirli konularda çıkar.Mesela biber eken çiftçi kazandı.Ama domates eken para kazanamadı.Haycancılık yapan,evet elinde 15-20tane hayvanı var.Ama borcuna baktığın zaman hayvanlarını satsa borcunu ödemez.Satarak borc ödemek para farkında değil.Satarım 5 hayvan borcumu öderim diyor.Satarak değil 5 hayvan ilave ederek borç ödeyeceksin.Tarım maalesef para kazanma noktasında büyük bir sıkıntının içinde. Çiftçiyi ne yapıp edip çok acil bu noktalarda tedbirler alıp desteklemek lazım.’’diye konuştu.

KÜÇÜK İŞLETMELERİ REVİZE EDELİM

Balıkesir’deki hayvancılık sorununa dikkat çeken Sami Sözat,’’1-4 arasında hayvanı olan işletme sayısı 35 bin civarında. Balıkesir’deki tüm hayvan işletme sayısı 60 bin.Bakın bunların yüzde 52’si 1-4 arası hayvanı olan işletmeler.Bunları yok kabul ederek 100’lük 500’lük işleme ile ilgili yatırımları büyüklere tahsis etmek ileride kücükler arasında sıkıntı yaratır.

Ben bunu endişe ile karşılıyorum.Bütün hedef 1-4 arasındaki işletmeleri büyğtmek olmalı.Sağlıklı bir şekilde,hijyenik şartlara uygun bir şekilde bunları daha işletmeler haline getirmenin yolunu öneren tarım politikaları üretmeliyiz.Kardeşim 4hayvanla niye uğraşalım da deniyorsa çiftçinin imkanı bu kadar kardeşim.

Bu insanların 10 hayvanlık dam yapıcak parası yok,10 hayvan alıcak parasıda yok.Bir şekilde hayvanı olanları destekleyip,ahırını büyütme ve ahırına hayvan vermeye yönelmenin önde gelmesi lazım.Çünkü sayıya baktığımızda Balıkesir’de 1-4 arasındaki hayvan sayısı işletmeler bütün sayının yarısından fazla.Bunları yok kabul edemezsiniz.Yüzde 52’yi nasıl revize edeceğiz bunun önemlerinin alınması lazım.Küçük benim problemim değil.Küçük senin problemin değilse sen onu dikkate alamasın.O Türkiye’nin problemi olur.Gelin bunu kendimizin problemi kabul edelim,ileride Türkiye’nin problemi olamasın.’’diye konuştu.

ÖZAL’IN ORTADİREĞİ BİTTİ HAYVANCILIĞINKİ BİTMESİN

Hayvancılığın ortadireğinin küçük işletmeler olduğunu getiren Sami Sözat şunları kaydetti:’’Bizim derdimiz bitmez.Biz dertli bir sektörün adamlarıyız.Dertli gelmişiz dertli gidiyoruz.Allah dertlerimizi artırmasın diye dua etmekten başka da elimizden bir şey gelmiyor.Ama birileri konuşması lazım.Birilerinin bunları söylemesi lazım.Ne olucak? Korkunun ecele faydası yok.Desinlerki doğru değil.Varsa bir yanlış bizde yanlışımızı acık acık dile getiririz.Ama bunlar doğru rakamlar.Burda iki şey ortaya çıkıyor.Küçük işletmelermi büyük işletmelermi?Bence hem küçük hemde büyük işletmeler.Sadece büyüklere değil küçüklerede destek şart.Bunun ikisinin ortasını bulmak çok önemli.Hatırlarsanız ANAP döneminde ortadirek vardı.Bu ortadirek bitti.Hayvancılıktada ortadireği unutmamak lazım.Balıkesir’de 1-4 arası ile 5-10 arasındaki hayvan sayısı olan işletmeler hayvancılığın orta direğidir.1-10 arası olan işletmeler hayvancılığın ortadireğidir.Bu ortadirek yıkılırsa bu iş biter.Görürüz görmeyiz.’’

LAFLA PEYNEK EKMEK GEMİSİ YÜRÜMEZ

2012 yılı genel bütçede tarıma ayrılan payın da az olduğunu dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat kanunlara riayet edilmediğini dile getirdi.Sözat,bütçeden tarıma yüzde 1 oranında pay ayrılması gerekirken bu rakamın binde 50’lerde kaldığını ifade etti.Sözat,’’Tarıma bir sürü isim altında destek veriyorlar ya.Bu gen desteğine kadar gidiyor.Beni ilgilendiren ise çiftçiye verilen destekleme miktarıdır.Kanun olmasına rağmen bütçeden tarıma ayrılan henüz yüzde 1’e ulaşmamış.Hala bu rakam binde 45-50’lerde geziyor.Avrupa’da ülkeler bütçelerinin yüzde 45-50’sini tarıma destek veriyor.Biz ise Tarım Kanunu’na rağmen yüzde 1 bile vermiyoruz.Tarım Kanunu’nda diyor ki hükümetler her sene çiftçiye Gayri Safi Milli Hasıla’nın en yüzde 1’ini destekleme olarak vermek zorundadur diyor.Bu zorunluluğu yerine getirmiyorlar.Bunun yanında mazot ve gübreye verilen destekler de yetersiz.Güllük gülistanlık sözlerle her şey güllük gülistanlık olsa bizim söylemlerimizde öyle olur.Yani lafla peynir ekmek gemisi yürümüyor.Peynir gemisi icraatla yürüyor. O nedenle bizi lafla kumande etmeye gücü yetmez.’’